The Circle Tüm Etkinlikleri
The Circle’da ürettiğimiz mimarlık ve tasarım odaklı projelerin yanı sıra, bir ‘açık-alan’ olarak çeşitli kültür-sanat etkinliklerine ve konuşmalara ev sahipliği yapıyoruz. Tiyatrodan edebiyata, sinemadan müziğe kadar çeşitli alanlardaki etkinlikler, The Circle’ın çok disiplinli bir platform olma özelliğini destekliyor.
Kent & Ekoloji
Circle Seminar, Dilek Yürük eğitmenliğinde Kent ve Ekoloji adlı bir seminer ile devam ediyor. Detaylı bilgi için etkinlik sayfasını inceleyin.
Mimarlık ve Sinema: Ütopik Kentler
Circle Seminars Işıl Baysan Serim’in eğitmenliğinde ve yürütücülüğünde ‘Mimarlık ve Sinema: Ütopik Kentler’ adlı bir seminer ile devam ediyor. Seminer detaylarını aşağıda bulabilirsiniz. Bu seminer dizisinde, filmlerin ütopik kent tahayyülerini nasıl biçimlendirdiği ve temsil ettiği mimarlıkla ilişkili bir biçimde ele alınacaktır.
Piknik İle İlgili Merak Etmedikleriniz
Circle Talks, 21 Mayıs, Cuma günü Piknik Works’ü ağırladığımız bir oturum ile devam ediyor! 'Piknik İle İlgili Merak Etmedikleriniz’ başlıklı oturumda Piknik hakkında önceden konuşulmamış ve arkaplanda kalan ne varsa masaya yatırıyor olacağız.
Beyoğlu’nun Mimari Tarihi
The Circle, Zafer Akay'ın eğitmenliğinde yeni bir seminer dizisine başlıyor. Beyoğlu'nun Mimari Tarihi isimli, 17-24 Mayıs tarihleri arasında 4 oturumda gerçekleşecek seminer dizisi Beyoğlu'nun mimari tarihini, farklı dönemlere yakından bakarak anlatmayı amaçlıyor. Seminer hakkında detaylı bilgi ve biletler için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.
Mimarlıkta Genç Girişimler / MAP Topluluğu
Mimarlığın farklı ölçek ve alanlarından yaratıcıları konuk ettiğimiz Circle Talks canlı yayın serisi bu hafta MAP (Mimarlık Atölyesi Pamukkale) Topluluğu’nu ağırladığımız bir yayın ile devam ediyor. 22 Nisan, Perşembe günü Zoom ve YouTube üzerinden canlı gerçekleşecek etkinliğin detayları ve katılım için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.
Performans Sanatlarında Mekan / Istanbul Fringe
Circle Talks etkinlikleri kapsamında 1 Nisan, Perşembe günü Istanbul Fringe ekibinden Yasemin Kır, Emre Yıldızlar, Denizhan Çay ve Zeynep Uğur'u "Performans Sanatlarında Mekan" etkinliğinde ağırlıyoruz. Performans ve mekanın kesişimine odaklanan etkinlik sanat, performans ve mimari ile ilgilenen herkesin katılımına açık!
Sanat, Mimarlık ve İktidar
Sanat ve mimarlığın iktidarla olan gizli ve açık ilişkisine odaklanacak olan bu seminer, sanatsal üretim, özne, kamusal alan ve kent arasındaki bağlantıları ele alacak, ayrıca sanat ve mimarlığın politika ve toplumsallıkla olan bağlarını ele alacaktır.
20. ve 21. Yüzyıl Sanatında Bedenin Konumu
Katılımcılar 20. ve 21. yy’da bedeni merkeze alıp, üretim yapan kadın sanatçılar üzerinden bedenin tarihi ve farklı kültürlerdeki beden politikaları hakkında bilgi sahibi olacaktır.
Sanat, Felsefe Ve Mimarlık: Çapraz Okumalar
“Çarpraz Okumalar”, her biri kendine özgü bir anlam evreni içeren sanat, felsefe ve mimarlık alanlarını, karşılıklı ilişkilerinde, ortak yaratıcı kesişim noktalarına işaret edecek biçimde, diyalektik iç içe okuma çabasıdır. Seminerin amacı; ‘görünmeyen’ düşüncenin ‘görünür’ biçimle olan ilişkisinde ‘yapma’ ve ‘olma’ bağlamlarındaki yaratıcı rolünün ortaya koyulmasıdır.
Film Analizi
Film Analizi Semineri, Vertov’un Kameralı Adam, Godard’ın Serseri Âşıklar ve Scorsese’in Taksi Şoförü filmleri merkez olmak üzere 13 film ve yönetmen üzerinden ideoloji, politika, modernizm, postmodernizm, kültür ve 1920’lerden 1960 ve 1970’lerin sarsıcı atmosferine sanat ve edebiyatı da kuşatan geniş bir okuma yapmaya çalışacak.
Nasıl Bir Şey Bu Performans Sanatı?
“Nasıl bir şey bu performans sanatı?” ile katılımcılar ritüellerden günümüze gündelikteki performe halleri, performans sanatının tarihi, performans sanatının barındırdığı türler ve bu türlerin analiz yöntemleri, bir performans inşa ederken dikkat etmemiz gereken hususlar hakkında bilgi sahibi olup, bedenin ve mekanın birbirini nasıl anlamlandırıp yapılandırdığı üzerine online olarak bedensel bir bellek araştırmasını deneyimleyeceklerdir.
Sanat Tarihinde Ev Kavramı: Mağara Duvarından Düşlere
Sanat Tarihçi ve akademisyen Nazlı Pektaş’ın gerçekleştireceği iki oturumdan oluşan online seminerde, ev mekan olmanın ötesinde, fiziksel varlığının dışında imge olarak ele alınacaktır. Evin içeride ve dışarıda olanın tanığı olarak sanat tarihinde ve günümüz sanatında yer alan varlığı, farklı disiplinlerde örneklerle kronolojik bir yöntemle anlatılacaktır.
Kent, Mimarlık ve Sinema: Sinematik Kent
Bu seminer dizisinde, filmlerin modern ve postmodern zamanların mimari arşivini oluşturan ütopya, distopya ve heterotopyaları nasıl oluşturup görüntülere dönüştürdüğünü tartışacağız.
Betonart ile 'Yemek' temalı 64. Sayısı Söyleşileri
Betonart ile 'Yemek' temalı 64. Sayısı bağlamında, Ozan Avcı moderatörlüğünde '64/1: Yemek Odası' "64/2: Otları ve Mutfağıyla İstanbul" ve sonuncusu "64/3: Nane Limon" adlı üç söyleşi gerçekleştrdik.
Turkland Okuma Performansı
Dilşad Budak-Sarıoğlu'nun otobiyografik romanından uyarlanan Turkland, Almanya'da ikinci nesil göçmen olarak hayatını dengelemeye çalışan bir Türk kızının hikayesini anlatıyor.
The Circle, Turkland'a ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyar.
„Ben nereliyim? Benim nereye ait olduğuma kim karar veriyor? Üstüme yapışan bunca etiketin arasında en doğru tanımı nasıl bulacağım?“
Dilşad Budak Sarıoğlu'nun otobiyografik romanından uyarlanan Türkland, çok kültürlü kimlik karmaşasının ortasında kendini bulma çabası veren bir kadının hikayesi.
Almanya’da büyüyen Dilşad ailesiyle kaçarak terk ettiği Türkiye‘ye yıllar sonra aşkı için geri döner. Almanya’da göçmen ve Türkiye’de geriye göç eden olarak yaşadıklarıyla baş etme sürecini; her iki kültürün de içinde barındırdığı klişeleri ve kendine has tuhaflıklarını düğün gününde irdelemeye başlar.
Multimedya okuma performansı “Türkland” düşündürücü ve mizahi bir üslupla göç, kimlik, Türk-Alman tarihi ve ilişkileri gibi kavramları ele alıp; bunların ışığında aidiyet arayışının insana özgü ve evrensel olduğunu anlatıyor. Sahnede Dilşad Budak-Sarıoğlu’na, Ilgıt Uçum'un eşlik ettiği 70 dakikalık performansın yönetmenliğini İrem Aydın üstleniyor.
Bir kültür-sanat platformu olan MAVİBLAU prodüksiyonu Türkland, Türkçe dilinde ve Almanca üst yazıyla sahneleniyor.
Performans bugüne kadar Almanya’nın 15 şehrinde 20 defa izleyiciyle buluşmuş olup, halen İstanbul’da sahnelenmeye devam etmektedir.
Yazan ve Çeviren: Dilşad Budak-Sarıoğlu
Yöneten: İrem Aydın
Sahneye Uyarlayan: Dilşad Budak-Sarıoğlu, İrem Aydın, Ilgıt Uçum
Performans: Ilgıt Uçum, Dilşad Budak-Sarıoğlu
İletişim Yönetimi: Marie Hartlieb
Proje Koordinatörü: Derya Reinalda, Neslihan Yakut
Proje Finansmanı: Judith Blumberg
Afiş Tasarımı: Sabrina Raap
Sosya Medya Yönetimi: İlke Şahin
Video: Onur Işık Cantürk
Performans Videosu & Montaj & Teaser: Onur Sekmen
Teknik Asistan & Fotoğraflar: Navid Linnemann
Işık Tasarımı: Mehmet Tekatlı, Mahmut Eker
Proje Asistanı: Zeynep Ünal
Çok teşekkürler:
Desteklerini esirgemeyen: Yasemin Bodur, Marlene Resch, Tuğba Yalçınkaya, Jonas Wronna, Carina Plinke, Laurenz Schreiner, Aylin Michel, Yurdaer Okur’a.
Görmeyi Öğrenmek: Görsel Kültür
Bu seminer, sinemadan fotoğrafa ve çağdaş sanata uzanan sanat tarihi boyunca görüntülerle ilişkimize odaklanıyor.
Sergi Dinamikleri
Serinin ikinci etkinliğinde Sergi Dinamikleri, Ara Güler Müzesi ve Leica Galeri'de halen görülebilen “Oyuklar ve Höyükler: Göbekli Tepe'ye Bir Bakış” sergisine odaklanıyor.
Nabız
The Circle 9 – 15 Ocak 2020 tarihleri arasında Fam Illustrations’ın yeni sergisi “Nabız”ı ağırlıyor. İllüstrasyon sanatının en yeni ve yaratıcı örneklerini içeren bu sergi, birçok illüstrasyon sanatçısını yaşam, beden ve mekan temaları üzerinden bir araya getiriyor.
Katia Makatow Presents Nothingness II
Performans sanatı tarihinde en genç performans sanatçısı olarak adı geçen, 1 yaşından beri yaptığı sayısız performans, gösteri ve üretimlerle dans, tiyatro, sinema gibi bir çok farklı alanda ve sanat dalında eserler veren Katia Makatow İstanbul’da!
Beden-Mekan Bağlantısı: İçsel
Beden-mekan bağlantısı: içsel ve kişilerarası benliklerimizin mekanla nasıl ilişki kurduğuna dair bir araştırma. Ruth, mekansallık kategorilerini ortaya çıkararak mekan ve bunun psikofizyoloji üzerindeki etkisi üzerine bir diyalog başlatacak.
KonuŞu: Fotoğraftan Performansa: Değişen Sanat Pratikleri
19.yy’dan beri bir bireysel ve toplumsal kayıt alma yöntemi olarak kullanılan fotoğraf, insanların birbirleriyle ve toplumsallıklarıyla kurdukları ilişkileri kökten değiştirdi. Fotoğraf sanatı, modern bireyin yaratılmasında ve toplumsal belleğinin oluşmasında büyük rol oynadı.
Praksis Seminerleri: İtaatsizlik ve Harf
Praksis Seminerleri’nde çağdaş sanat, edebiyat, tiyatro, film, müzik ve mimari gibi çeşitli alanlardan ‘yaratıcı kişi’ler 4 hafta sürecek derslerle kendi ‘praksis’lerini ve dayandıkları teorik kaynakları paylaşacaklar ve katılanları kendi alanlarında üretime ve düşünmeye sevk edecekler.
Görmeyi Öğrenmek: Görsel Kültür
Görmeyi Öğrenmek semineri, sanat tarihinden, göstergebilime, sinemadan fotoğrafa ve çağdaş sanata, görsel kültürden görsel ideolojiye kadar imgelerin bizimle olan ilişkisine odaklanıyor.
The Circle Keşif: Orhan Onuk
The Circle, Pre- işbirliğiyle ‘Keşif’ sergilerinden ilkini düzenlemekten mutluluk duyar. The Circle ilk keşfi olan Orhan Onuk’un eserlerini ‘portre / otoportre’ odaklı bir sergiyle sunuyor.
Turkland Okuma Performansı
Multimedya okuma performansı “Türkland”, oyuncu Dilşad Budak-Sarıoğlu’nun otobiyografik eserinden uyarlandı. Metin düşündürücü ve mizahi bir üslupla göç, kimlik, Türk-Alman tarihi ve ilişkilerini ele alıyor. Sahnede Dilşad Budak-Sarıoğlu’na, Ilgıt Uçum eşlik ediyor.
Benden Bu Kadar
Benden Bu Kadar’da Burcu Halaçoğlu varoluş krizi geçiren ve ‘yaşamın ucuna’ doğru bir yolculuğa çıkan bir kadının hikayesini anlatıyor. Hayatın anlamına dair felsefi ve kişisel bir yüzleşmeyi içeren, Adalet Ağaoğlu ve Virginia Woolf gibi 'sınırdaki' kadın yazarlara da bir saygı duruşu içeren bu tek kişilik oyun, 10 Mayıs 2019’da The Circle’da.
Stanislavski’den Günümüze Oyunculuk Yöntemleri
Altı haftalık bu programı, Stanislavski’nin oluşturduğu oyunculuk yöntemi ‘Sistem’ ve sonrasında Sistem’den yola çıkarak (ya da ona karşı çıkarak) geliştirilen oyunculuk tekniklerinin bir bölümü üzerine bilgi vermeyi, böylece oyunculuk serüvenine tarihsel ve bütüncül bir bakış açısı kazandırmayı amaçlıyor.
Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Politikada Kadınlar
The Circle, KonuŞu'nun “Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Politikada Kadınlar” başlıklı konuşmasına ev sahipliği yaptı.
Chinatown
01 Mart – 31 Mart tarihleri arasında gerçekleşecek olan sergi, Aslı Aydemir'in, seramiğin yerleşik kullanımlarından uzaklaşarak yeni estetik ve kültürel ihtimalleri denediği işlerden oluşuyor.
Evvel Zamanla Tanışak
The Circle, Rosa Erdem’in otobiyografik anlatımı Evvel Zamanla Tanışmak’a ev sahipliği yapıyor.