12 Haziran Çarşamba günü, saat 19.30'da The Circle'da düzenlenen ‘Evvel Zaman Odaları’ sergisi yan etkinlikleri kapsamındaki ilk söyleşi, mimarlık dünyasından iki ismi bir araya getirdi: Ömer Selçuk Baz ve Heval Zeliha Yüksel. Bu söyleşi, Masa Sergileri serisinin ikinci sergisinin yan etkinliği olarak düzenlendi ve yoğun bir katılım ile gerçekleşti.
Farklı disiplinlerden yaratıcı pratikleri odağımıza aldığımız “Tasarlarken” mini röportaj serisinde tasarımcıların yaratıcılıklarını nasıl beslediklerine, gündelik hayatlarında nelerden ilham aldıklarına, tasarım süreçlerine dahil ettikleri ritüellere ve bu süreçte yaşadıkları zorluklara dair cevaplar arıyoruz.
Serinin beşinci konuğu olan Bihter Almaç’ın mini röportajı The Circle Blog’da yayında!
Farklı disiplinlerden yaratıcı pratikleri odağımıza aldığımız “Tasarlarken” mini röportaj serisinde tasarımcıların yaratıcılıklarını nasıl beslediklerine, gündelik hayatlarında nelerden ilham aldıklarına, tasarım süreçlerine dahil ettikleri ritüellere ve bu süreçte yaşadıkları zorluklara dair cevaplar arıyoruz.
Serinin dördüncü konuğu “Yerce Mimarlık” ortakları olan Ayça Taylan Yerce ve Egemen Yerce’nin mini röportajı The Circle Blog’da yayında!
Farklı disiplinlerden yaratıcı pratikleri odağımıza aldığımız “Tasarlarken” mini röportaj serisinde tasarımcıların yaratıcılıklarını nasıl beslediklerine, gündelik hayatlarında nelerden ilham aldıklarına, tasarım süreçlerine dahil ettikleri ritüellere ve bu süreçte yaşadıkları zorluklara dair cevaplar arıyoruz.
Serinin üçüncü konuğu Onurcan Çakır’ın mini röportajı The Circle Blog’da yayında!
Farklı disiplinlerden yaratıcı pratikleri odağımıza aldığımız “Tasarlarken” mini röportaj serisinde tasarımcıların yaratıcılıklarını nasıl beslediklerine, gündelik hayatlarında nelerden ilham aldıklarına, tasarım süreçlerine dahil ettikleri ritüellere ve bu süreçte yaşadıkları zorluklara dair cevaplar arıyoruz.
Serinin ikinci konuğu Alper Derinboğaz’ın mini röportajı yayında!
GEMSS ‘23 Açık Çağrı Başvuruları devam ederken geçmiş GEMSS seçilenlerine birlikte göz atalım!
GEMSS’19 seçilenlerinden Alper Derinboğaz’ın Fitaş Pasajı projesi, Han Tümertekin’in Rami Kütüphanesi projesi ile birlikte Platform’un “the New Together” isimli sergisine seçildi. 140 uluslararası projeyi bir araya getiren etkinlik 18. Venedik Bienali ile bağlantılı olarak Scuola Grande di Misericordia'da devam ediyor.
Farklı disiplinlerden yaratıcı pratikleri odağımıza aldığımız “Tasarlarken” mini röportaj serisi başlıyor!
Bu seride tasarımcıların yaratıcılıklarını nasıl beslediklerine, gündelik hayatlarında nelerden ilham aldıklarına, tasarım süreçlerine dahil ettikleri ritüellere ve bu süreçte yaşadıkları zorluklara dair cevaplar arıyoruz.
Serinin ilk konuğu Oğul Öztunç’un mini röportajı yayında!
Kentte kendine yer bulmak ve bitmek bilmeyen üretim-tüketim döngüsüne katılmak orada yaşayanlar için “rush hour”da kendini sokağa atmak anlamına gelebilir. Marc Auge’nin Yok Yerler kitabında uzunca sözünü ettiği köşedeki kahveciden alınan kahve, her gün üzerinde yürünen kaldırım, tekinsiz otoparklar ya da istasyonlarda bekleşilen tren platformları bu hummalı kurmacanın parçalarıdır. Sorgulamayan kentli için dünyanın düzeni çoktan kurulmuştur. Hatta Jacobs’ın sözünü ettiği anonim yaşamı böyle kent mekanlarında tezahür eder.
28 Mart Salı gecesi The Circle Space’te, 6 Şubatlar kreatif inisiyatifi iletişim desteği ile ilk dayanışma konserini gerçekleştirdik. Düzenlenen konserden elde edilen ve birlikte çoğalttığımız bağışlar Hatay Akademi Orkestrası’na ulaştı.
Geceye ruhunu katan Mert Pekduraner müziğiyle bizimleydi; Cansu ise çizimleri ile bu geceyi haritaladı. The Circle Fanzin’in ilk sayısını sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz.
Birbirinden farklı alanlardan gelen yirmi katılımcı dört gün süren bir çalışmanın sonucunda depremzede çocuklar için oyun birimleri tasarlayıp üretti. Kullanılmış kent mobilyaları ve oyun parkı parçalarının onarılıp tekrar işlevlendirildiği çalışmada katılımcılar depremden etkilenen çocuk ve yetişkinlerin hassasiyetlerini göz önünde bulundurdu. Kapsayıcı ve kolektif bir çalışma örneği olan atölyenin çıktıları dördüncü günün sonunda demonte edilerek Kahramanmaraş’a doğru yola çıktı. Sahada kurulumu gerçekleşen oyun alanı birimleri özellikle bölgedeki depremzede çocukların günlük yaşantılarının merkezine alacak bir alan yaratmayı amaçlıyor. Projenin amaçlarını ve sürecin detaylarını katılımcıların anlatımıyla aşağıda inceleyebilirsiniz.
Ahşap, canlı bir organizma olan ağaçtan elde edilen lifli dokuya sahip organik esaslı bir yapı malzemesidir. İnsanlık ahşabı eski çağlardan beri barınma ve korunma amacıyla en eski yapı malzemelerinden biri olarak kullanır. Günümüzde ise özellikle kentlerde ahşabın yapılarda taşıyıcı eleman olarak kullanım alanı oldukça kısıtlı kalmıştır.
Ahşabın taşıyıcı eleman olarak kullanılması konusunda karşılaşılan en büyük psikolojik bariyerlerden birisi yangın durumunda ahşabın yanıcılığı konusunda duyulan endişedir. Ancak tam da bu önyargılarımızdan dolayı ahşap üzerine yeniden düşünmek adına bu yazıda ahşabın yapısına daha yakından bakarak ülkemizde ve dünyada kullanımına dair bakış açılarını göz önüne alacağız.
Depremin büyük yıkımlara sebep olduğu Kahramanmaraş ve Hatay’da yapılan gözlemler, depremzedelerle yapılan görüşmeler ve bölgede filizlenen bağımsız inisiyatiflerin paylaştıklarından yola çıkarak “Afet Sonrası Ortak Yaşam ve Topluluk Alanları çalıştayı 25-26 Şubat tarihlerinde ATÖLYE ’de, ATÖLYE, Neol ve Aposto partnerliğinde, gerçekleşti.
Teknoloji, yaşanan problemlere çözüm üretildikçe gelişen yöntem ve sistemler bütünüdür. Yapılaşma konusunda geliştirilen çözümler de elverişlilik, güvenlik, verimlilik gibi konuları gözetir. Benzer şekilde doğal afetler karşısında da çeşitli önlemler alınmasını sağlayan yöntem ve sistemler bulunur. Bu yöntemlerden biri olan Yapısal Sağlık İzleme (Structural Health Monitoring) gerçekleşmesi muhtemel doğal veya doğal olmayan tehlikelerin mümkün olduğunca erken bir aşamada önlenmesi amacıyla yapıların mevcut durumunun sensörler aracılığıyla ölçümlenmesidir.
Eski Türkçede barınmak, “varmak” ve “gitmek” kavramlarından türemiştir. Bu anlamda göçebe bir toplum olan Orta Asya Türkleri için barınılan yer her daim “varılacak” bir yerdir. Buna rağmen varılan yerin uygun şekilde düzenlenmesini, bir diğer ifade ile korunaklı ve geçici de olsa sınırları olan bir yerleşikliği ifade eder.
Istanbul Architecture Diary, kurucu editörleri Nurgül Yardım Meriçliler ve Nurullah Kaya’nın Londra - İstanbul arasında ürettiği ortak projelerden biri olarak 2022 yılında hayata geçti. İstanbul ağırlıklı olmak üzere Türkiye'nin birçok şehrinde gerçekleşen etkinlikleri içeren Istanbul Architecture Diary, mimarlık ve tasarım etkinlikleri düzenleyen herkesin etkinlik listelerini yüklemelerine ve yönetmelerine olanak tanıyan açık bir platform.
Kil toprağın sabırla işlenerek göz alıcı kürelere dönüştürüldüğü Dorodango Atölyesi, Mono Earth ve Mercado birlikteliğinde The Circle Space’te gerçekleşti.
The Circle Space’te gerçekleşen atölye ise katılımcıların sürece odaklanarak toprakla, malzemeyle yeni bir tür ilişki geliştirmelerini sağladı.
Aralarında farklı alanlarda ağırlıklı olarak dijital üretimler yapan sanatçı ve yaratıcılar ile bu özel deneyimi paylaştık.
NewsLabTurkey’in mezunları, eğitmenleri, mentörleri ve newslab ekibi The Circle Space’te bir araya geldi.
NewsLabTurkey, 2020’den bu yana her yıl Türkiye’deki çeşitli medya girişimlerini kendi bünyesinde kuluçka programına alarak donanımlı medya start-up’larının doğumuna ve büyüme evrelerine destek oluyor. Uzman desteği, koçluk ve mikro hibe desteklerinden oluşan bu kuluçka programlarının mezunları olan pek çok medya girişiminin katıldığı etkinlik 17 Aralık akşamı The Circle Space’te gerçekleşti.
Bünyesinde barındırdığı değer üreten sürdürülebilir Türk markaları ile bir ağ oluşturan Sür Lokal Derneği’nin lansmanı The Circle Space’te gerçekleşti. Lansmanın ardından 3 - 14 Aralık 2022 tarihleri arasında sürdürülebilirliği önceliklendiren 19 yerli markanın yer aldığı ürünler ve sanatçıların eserleri sergileniyor. Sergide modadan kişisel bakıma, ev dekorasyonundan gıdaya, geniş bir kategoriye hitap eden markalar ileri dönüşüm eserler üreten sanatçılar ile bir arada bulunuyor.
AHEC tarafından The Circle ve Yonga Mobilya ortaklığıyla başlatılan ‘Future Heirlooms | Geleceğe Yadigâr’ projesi kapsamında, İstanbul’da olan jüri üyeleri ve seçilen tasarımcılar ile bir araya geldik. 7 Aralık 2023 tarihinde The Circle Space’te bir yemek eşliğinde keyifli bir akşam geçirdik.
The Circle olarak yeni ekip arkadaşılarımızı arıyoruz. Detaylar için Circle Blog gönderimizi inceleyebilirsiniz.
Daha önce hep yapmak istediğim, hayalini kurduğum, benim için çok özel bir deneyim…
19 Eylül 2022 Pazartesi günü The Circle’da gerçekleştirdiğimiz “I’m the voice and I can’t be silenced” performansı sadece müzisyen olarak değil, bir kadın olarak bana çok iyi hissettirdi ve çok şey kattı.
First Hand 22’ Deneyim Festivali; İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul Planlama Ajansı iş birliği, ENTA ve GİM Festival Ana destekçileri ile 14-15-16 Ekim tarihlerinde gerçekleşecektir. “Deneyim ve Etkileşim” kavramlarını anahtar kelime alarak; öğrenmenin temeline inen, kavramların mekandaki yansımalarının peşine düşülmesini amaçlayan öğrenci odaklı tasarım haftası sunmaktadır. Panel ve konuşmaların yanı sıra fiziksel mekanlar, atölye çalışmaları ve interaktif deneyim alanları birlikteliğinde açık havada düzenlenecektir.
3-7 Temmuz 2022 tarihlerinde Haliç Üniversitesi İç Mimarlık ve Tiyatro Bölümü akademisyenleri; Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Kemal Yurttaş, Öğr. Gör. Ceren Okumuş, Arş. Gör. Burçe Karadağ (İç Mimarlık Bölümü) ve Arş. Gör. Tuğba Sorgun (Tiyatro Bölümü) yürütücülüğünde; Mekansal Bedenler Bilimsel Araştırma Projesi’nin atölye çalışması ve sergisi The Circle Space’te gerçekleşti. Haliç Üniversitesi İç Mimarlık Bölümü’nden 12, Tiyatro Bölümü’nden 4 ve Mimarlık Bölümü’nden 1 öğrencinin katıldığı atölyede üç gün boyunca doğaçlama ve çizme eylemlerinin sınırları farklı atölye ve performans içerikleri ile araştırıldı. Atölye katılımcılarının çizimin ve bedenlerinin olanakları ile mekanı deneyimleyerek araştırdıkları atölyenin ardından atölye içerisinde oluşan eserlerin ve performansların yer aldığı sergi 5-7 Temmuz tarihlerinde ziyaretçiler ile buluştu.
The Circle olarak 2022 yılının ilk yarısında neler yaptık, gelin birlikte geriye dönüp bakalım!! Bu süreçte bizlere destek veren, yanımızda olan ve projelerde birlikte yer aldığımız herkese kocaman sarılıyoruz!!
Detaylar için web sitemizi ziyaret edebilir, soru ve yorumlarınız için welcome@thecircle-o.com adresinde de bizlere ulaşabilirsiniz.
The Circle olarak 2022 yılının ilk yarısında neler yaptık, gelin birlikte geriye dönüp bakalım!! Bu süreçte bizlere destek veren, yanımızda olan ve projelerde birlikte yer aldığımız herkese kocaman sarılıyoruz!!
Detaylar için web sitemizi ziyaret edebilir, soru ve yorumlarınız için welcome@thecircle-o.com adresinde de bizlere ulaşabilirsiniz.
The Circle organizasyonuyla bu yıl ikincisi düzenlenen GEMSS’21 - Genç Mimarlar Seçkisi & Sergisi kapsamında seçkide yer alan mimarların üretimlerinden oluşan sergi 20 Ocak 2021, Perşembe günü The Circle’da açılıyor.
Architectural Association (AA) Emergent Technologies & Design (EmTech) Lisansüstü Programı ve Hassell Studio Londra, Bedford Meydanı’nda yeni bir pavilyon inşa etmek için bir araya geldiler.
The Circle olarak yeni ekip arkadaşımızı arıyoruz. Detaylar için Circle Blog gönderimizi inceleyebilirsiniz.
“13/21” - GEMSS’21 Mimarlık Pratiklerinin Çeşitliliğini Kutluyor!
GEMSS’in (Genç Mimarlar Seçkisi & Sergisi) ikinci döngüsünde seçim süreci tamamlandı. Seçkide Türkiye’nin ve dünyanın farklı bölgelerinde mimarlığın yapı üretimi, editöryel, küratöryel, sanatsal ve akademik alanlarında üretimler yapan 9’u bireysel, 4’ü ekip olmak üzere 21 yaratıcı yer alıyor.
25 Temmuz Perşembe akşamı, The Circle’da düzenlenen söyleşide, Odunpazarı Modern Müze'nin (OMM) yapısal serüveni ve Eskişehir üzerindeki etkisi masaya yatırıldı. Mimar Nesli Kayalı’nın moderatörlüğünde konuşmacılar Yüksek İnşaat Mühendisi Ahmet Topbaş, İnşaat Mühendisi Melikşah Demir ve Yüksek İnşaat Mühendisi Burhan Kaplan, binanın inşaat sürecini, yapısal zorlukları ve sürdürülebilirlik perspektifinde katma değerini detaylarıyla paylaştılar.