Circle Seminars, Dilek Yürük eğitmenliğinde gerçekleşen Kent & Ekoloji semineri ile devam etti. Seminerin detaylarını ve Dilek Yürük’ün öneri listesini aşağıda bulabilirsiniz.
Eğitmen: Dilek Yürük
Tarih: 01-04-06 Ekim 2021
Saat: 19:00–20:30
Süre: 3 Oturum
Katılım: Ücretli
Program:
Uzun yıllardır kent ve ekoloji üzerine hem teorik hem de pratik çalışmalar yürüten Dilek Yürük bu seminerde kent ekolojisini sürdürülebilirlik, gündelik hayat pratikleri, tasarım, hafıza, sanatsal pratikler ve aktivizm üzerinden inceleyecek. Kent ve ekoloji, kültür ve doğa, kent politikaları ve katılımcılık üzerine düşünmek ve aksiyon almak isteyen herkese açık olan bu seminer sonucunda kent sorunlarına dair olası teorik ve pratik çözümlere ulaşılması da hedefleniyor.
ᐅ Ders #01
Kent Ekolojisinde İlişkiler ve Arayüzler
Toprak, hava, su, doğa, hayvanlar, bitkiler, insan, sürdürülebilirlik, etik, hafıza, geçirgenlik, görünen ve görünmeyene dair ilişkileri farklı zaman ve mekan paralellerinde okumaya çalışarak duruma bütüncül bakmayı deneyeceğimiz bir başlangıç.ᐅ Ders #02
Kentin Peyzaj Katmanları
Kentin kurulumundan başlayıp değişim dönüşüm süreçlerinde iç içe giren multidispliner tasarım pratikleri, kentsel peyzajın ve kullanıcının farklılaşan ihtiyaçları ve permakültür kavramıyla birlikte kentin görünen ve görünmeyen izlerini takip edeceğimiz katmanları arasında bir yolculuk.ᐅ Ders #03
Kent Ekolojisini Aktivizm ve Sanatla Deneyimlemek
Yedikule Bostanlarındaki ‘Marul Bayramı’ndan, İstanbul’un tehditkâr dönüşümünü yürüyerek deneyimleme imkânı sunan “İki deniz arası” na, “Yedinci Kıta” dan, “Bir iç mekan bahçesi” ne kente dair dertlerini farklı bir göz ve duruşla ortaya koyanları tanımak ve ilham almak için aktivizm ve sanat penceresinden bir değerlendirme.
Dilek Yürük hakkında:
1998’de İstanbul Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı Bölüm’ünden mezun oldu. Kamu ve özel kurumlarda farklı projelerde tasarımcı ve uygulamacı kimlikleriyle çalıştı. 2016 yılından bu yana kendi ismini taşıyan firmasında peyzaj/permakültür ve kentsel tarım alanları konusunda çalışmalarına devam etmekte. Eş zamanlı olarak okullarda “Okul Bostanları” isimli dersler vermekte. Çalışma alanlarını kent, permakültür, çocuklarla gıda üretimi, yerel gıda üreticilerinin desteklenmesi, kentsel tarım, üretken peyzaj konuları oluşturuyor. Bilgi Üniversitesi'nde üç dönem yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak Kent ve Peyzaj İlişkisi içeriklerinde dersler veren Dilek Slow Food Fikir Sahibi Damaklar gönüllüsü ve Ek Biç Ye İç sosyal girişiminin bir parçası.
Katılım:
Seminere katılım için aşağıda linki yer alan Biletino sayfamızdan etkinliğe bilet alarak kayıt yaptırabilirsiniz. Kaydolmanız durumunda seminere katılım bilgileri e-posta adresinize etkinlik öncesinde ulaştırılacaktır.
Dilek Yürük Öneriyor:
Dilek Yürük, seminer öncesi katılımcılara ve tüm The Circle takipçilerine inceleyebilecekleri öneriler sunuyor. İçinde yürüyüşlerin, yazıların, kitapların, filmlerin ve söyleşilerin yer aldığı öneri listesini aşağıda bulabilirsiniz.
Okuma Önerileri
Urban Ecology: Science of Cities
Richard T.T. Forman, Cambridge Univ. PressPermakültüre Giriş
Bill Mollison, Sinek Sekiz YayınlarıTers Köşe Ekoloji
Ed. Ayşen Ciravoğlu, Puna YayınÜretken Peyzajın Kentli Hali
Dilek Yürük, XXI Dergi
İzleme Önerileri
Yürüme Önerisi
Dilek Yürük, katılımcılara seminer öncesinde kendi yaşadıkları & çalıştıkları çevrede bir yürüyüş yapmalarını öneriyor:
‘‘Yorum yapmadan sadece etrafa bakarak ama bu sefer bakışlarını farklı katmanlarda gezdirmeleri önemli. Bu yürüyüşte tüm karşılaşmalara alan açmaları bu yürüyüşü zenginleştirecek. Kaldırım taşları arasında ki yaşamlara, büyük ağaçların tepelerinde ki seslere, gözlerinizi kapattığınızda burnunuza gelen kokulara, tatlara duygulara bırakın kendinizi ve deneyimlerinizi istediğiniz bir yöntemle (fotoğraf, video, yazı, çizim nasıl isterseniz) paylaşın.’’
Seminer oturumlarının kayıtları seminer katılımcıları için aşağıdaki bağlantı üzerinden erişilebilir kılınmıştır. Oturum kayıtlarına ulaşmak için aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz.