Ayça Yılmaz

 

Çok yönlü bir endüstriyel tasarımcı olan Ayça Yılmaz, Anadolu Üniversitesi'nden mezun oldu ve L'École de Design Nantes Atlantique'de 1 yıl boyunca değişim öğrencisi olarak eğitim aldı. Türkiye ve Hollanda'da birçok farklı sektörde geliştirdiği çeşitli ürünler aracılığıyla çok disiplinli uzmanlığını ve tasarım tutkusunu sergilemeye devam ediyor.

Ayça Yılmaz, a versatile industrial designer, holds degrees from Anadolu University and L'École de Design Nantes Atlantique. She has left her creative imprint on numerous products in various sectors, both in Turkey and the Netherlands, showcasing her multidisciplinary expertise and passion for design.


 

İlk Tasarım Önerisi

Ayça Yılmaz’ın tasarım önerisi, evcil hayvanlarla olan ilişkimiz hakkında derin bir iç gözlemden ortaya çıkıyor. Kedilerin evdeki nesnelerle eğlenceli etkileşimlerinden ilham alan çift amaçlı bir konsept yaratılıyor: kediler için bir oyuncak ve insanlar için anıtsal bir iç mekan yapısı. Tasarım, onların dünyasını deneyimlememizi sağlayarak empati geliştirmeyi, onlarla uyumlu bir ortak yaşamı ve anlayışı teşvik etmeyi amaçlıyor. Evcil hayvanların ve insanların paylaşabileceği bir alan sunuyor.

Initial Design Proposal

The design proposal emerges from deep introspection about our relationship with pets. Inspired by cats' playful interactions with household objects, a dual-purpose concept was created: a toy for cats and a monumental indoor structure for humans. This unique design seeks to cultivate empathy by enabling us to experience their world, promoting  harmonious coexistence and mutual understanding. The design serves as a space where pets and humans can exchange.

 

Tasarım Geliştirme ve Üretim Süreci

Kedilerin bölge belirleme, saklanma, güvenli alan ve oyun alanı oluşturulması için yaratılan konseptin fonksiyonel olarak hayata geçirilmesinde ahşap nasıl rol oynayabilir? Paylaşılan bir alanda keyifli bir hissiyat yaratılması için neler yapılabilir? Ahşabın etkisi, dokunulduğunda ve ortam ışığındaki duruşuyla farklı açılardan algılanabilir hale gelir. Bu anlamda Amerikan kırmızı meşe, kontrast damar yapısıyla hareketli bir görünürlük sağlıyor ve etrafında bulunanları şaşırtmalı yerleşim düzenine yakından bakmaya davet ediyor. Kırmızı meşeye uygulanan doğal yağ seçimi sayesinde ise damar renklerini ortaya çıkartan bir etki yaratılıyor.

Tasarım sürecinde kullanıcıları (yani kediler ve kedigilleri) şaşırtan bir detay geliştirilmesi ve derin yüzey dokusu eklenmesi, kedilerin tırnaklarına yönelik ürüne işlevsel bir derinlik katıyor. Demonte olarak tasarlanan yapı, lojistik anlamda bir  avantaj sağlıyor. 

Design Development and Production Process

How can wood play a role in the functional materialization of the concept, for cats to determine territory, hide, and create a safe and playing area? And what can be done for a pleasant feeling in an exchange area? The effect of wood becomes perceptible from different angles when touched and within ambient light. In this sense, red oak provides dynamic visibility with a contrasted wood grain structure and invites those around it to take a look at its surprising layout. Thanks to the natural oil selection applied to the American red oak, an effect that reveals wood grain colors was achieved.

In the design process, a detail that surprises the users (i.e. cats) was developed, and the deep surface texture was added. In this way, functional depth has been added to the cat's claws. The building, which was designed to be disassembled, is a beneficial touch in terms of sustainability.

 

Ayça Yılmaz'ın The Empath Door tasarımı, kullanım ömrü boyunca 396,6 kg CO2e'yi (karbondioksit eşdeğeri) atmosferin dışında tutacaktır.

Proje Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi için aşağıdaki bağlantıya tıklayınız.

For the duration of its lifetime, The Empath Door by Ayca Yilmaz will keep 396.6 kg of CO2e (carbon dioxide equivalent) out of the atmosphere.

Click on the link below for Project Life Cycle Assessment.